Ja vad kan man egentligen begära av en liten tös som är sex och ett halv år?
 
Både jag sambon ställde oss den frågan när vi i tisdags satt och hjälpte lilla E med läxan.
 
Det jag förundras över mest är att det är ganska krångliga saker. Det är läsförståelse och det ska skrivas. Nu tycker lilla E att det är ganska kul att skriva. Men hon är ju ingen fena på att skriva orden själv - hon är ju "bara" sex år. Jag får skriva orden med versaler till henne och hon skriver efter. Och så långt är jag med - att hon lär sig bokstäverna och dess former. Men hur ska det gå sen då, i skolan - när läxan ska redovisas - för läsa kan hon inte fullt ut. Jag kan tänka mig att det känns likadant för henne som för mig när jag satte mig på första lektionen i franska - bokstäverna fanns där på pappret - men inte f*n kunde jag uttala orden för det.
 
Jag kommer inte ihåg när jag sex år att det fanns sånna krav på mig - sen att det var på 1800-talet.....ja det får du har överseende med när du läser. Det jag kan komma ihåg från den tiden är att jag hade en bok som en pysslebok fast för oss som skulle börja skolan året därpå. Och vi sexårsgruppen gjorde saker bara vi, vi var på studiebesök osv. Men det var ingen innötning av bokstäver och osynliga krav på läsförståelse.
 
Nu vet jag att det inte ser ut så längre, men frågan kvarstår - vad begär skolan av sexåringarna som går förberdande år inför den riktiga skolan. Ska de kunna läsa flytande när de börjar ettan ska de kunna skriva en massa ord på frihand utan förlagor - precis som de skriver sitt namn hejdlöst bra?!
 
Hur mycket och vad kan man begära av en 6-åring? Nån som vet och som kan räta ut mitt frågetecken till ett utropstecken?!
 
//EF
Barn, Läxor, Måsten, Skola,
Var på gymmet idag och körde ett pass GRIT Strength. Efter att hållt mig borta från gymmet de senaste dagarna så var det jobbigt idag men jag hade lättare att komma upp.
 
Not till mig själv - Bra att du lärt dig lyssna på din kropp!
 
Bredvid mig på passet står en en vältränad tjej supersöt och ser ut att vara en sån tjej som kan stå evigheter framför spegeln. Men så fel man kan ha..... Under passet kämpar alla på järnet och gör man det på rätt sätt svettas man. Mycket riktigt  svettas donnan bredvid mig. Det stänker nästan om henne. Jag var inte torr jag heller....svettas är bra :-D
 
Vanligtvis när man är klar med passet stannar man kvar och stretchar, så gör även hon. Jag pinnar in och duschar - hon kommer in - byter om till "vanliga kläder" (läs -gå-till-jobbet-kläder) - utan att duscha!!!!!!!!!!!!!!
 
Samtidigt ringer hennes lur och svarar hastigt och informerar personen hon pratar med att "hon är minsann på väg" och "det skulle ju vara sjukt piiiiinsamt om hon försent till jobbet igen...." Hon ska alltså till jobbet - har tränat - men INTE duschat. Det är f*n höjden av ofräschet. För att lägga grädde på moset sminkar hon in svetten i ansiktet och pinnar ifrån gymmet.
 
Blä, säger jag! Visst hon kan ha glömt handduk, men då finns det i repan på gymmet - de säljer handdukar. Vill man inte köpa så får man väl lufttorka då.
 
 
 
 
Fräscht, Hälsa, Ta hand om sig själv, Träning,
När jag stod vid ett övergångsställe  vid jobbet idag. Kom det en skåpbil körande. Bilen blinkade med helljus (trodde först att jag stod för långt ut i vägen) och sen när han brummade förbi mig skickade han iväg en slängkyss!
 
Till mig!
 
Det gjorde min dag lite soligare :-)
 
EF
Kärlek, Självbild, Självförtroende,
 Tänk att allt kan kännas så bra med en annan person. 
 
Varje gång jag hör namnet blir jag alldeles varm inombords likadant när jag hör din röst.
 
Det är livet :-) Är jag lite deppig eller bara allmänt nere är du där direkt och fångar upp mig. Ibland vill jag och ibland är jag inte lika mottaglig. Men jag känner innerst inne att du är den rätte för mig!
 
 
Kärlek, Lycka,
Igår bokade jag av alla mina pass på SATS. Kroppen är trött och orkar helt enkelt inte på mornarna. Har känt mig på gränsen till förkyld och vill därför inte utmana ödet. Nu är inte jag personen som känner efter i onödan när det börjar ryka förkylning men det är inte värt det i slutändan.
 
Så jag tog "sovmorgon" idag och snusade glatt hela natten tills klockan ringde och det var dags att gå upp. Fixa håren på tjejerna, välja kläder och äta frukost. Lämna i skolan och på dagis. 
 
Oktober månad kommer bli en tuff månad - nu är det dags för avsockring igen - tänk vad socker ställer till det för oss. Men det är bara att bita i det sura äpplet och gilla läget. 
 
Så nu, från och med idag - blir det mindre av allt. Fluffet ska bort och musklerna ska få synas mer :-)
 
I helgen var vi på en namngivning. Lillskruttan som fick namn är en av mina äldsta vänners dotter. En ära att få det hedersuppyllda uppdraget att tillsammans med en av hennes bröder. Att vi ska finnas där i tid och otid för det lilla grynet. 
 
Junibarn

Du föddes vid suset av björkar
i juni när sommaren log.
Därute spelade vinden
en visa för blommor och skog.
Doften av vita konvaljer
smög runt kring din vagga den natt
du junibarn föddes till världen
som fylldes av solsken och skratt.
Jag önskar din levnad fick vara
så ljus som en försommardag
en vandring på mjuka stigar -
du junibarn - önskar jag.

Av: Alva Möllerström

 
En liten vink om presenterna från min födelsedag och namngivningen av min guddotter.
 
 Sådär ja....då har jag redan gjort första sockertabben.... Nu måste jag skärpa mig!
 
EF
Hälsa, Inget socker, Namngivning, Ny månad, Ta hand om sig själv, Träning, Åtstramningar,